Maiscross 2015

Zaterdag 24 oktober

Zaterdag 24 oktober was het dan eindelijk weer zover, de dag waarop het allemaal moest gaan gebeuren, de maïscross van Jong Gelre Terwolde-Nijbroek. Tenminste.. De maisoogst was laat dit jaar, dus het was lang wachten of de maïscross wel door kon gaan. Maar gelukkig werd de mais toch een aantal dagen voor de maïscross geoogst, de cross kon doorgaan! De baan lag er prachtig bij en het beloofde een mooie dag te worden. Het rennerskwartier was vanaf 9 uur open en de start van de eerste wedstrijd was om 12.30 uur.
Het was mogelijk om in 3 verschillende klasses in te schrijven: de standaardklasse voor de heren, de standaardklasse voor de dames en de toerwagen klasse. Er werd in elke klasse 4 keer gereden wat resulteerde in een totaal aantal manches van 28, volle bak dus. De wedstrijden verliepen voorspoedig met weinig oponthoud tussendoor zodat iedereen zich op kon maken voor de allesbeslissende finales van die dag.
De coureurs die meestreden in de standaardklasse voor de heren hadden de eer om de eerste finale van de dag te mogen rijden. Jobbe Boesveld had net iets meer punten verzameld als Gerald Nooteboom waardoor hij op de koppositie mocht starten. Jobbe nam ook direct de leiding met Gerald op zijn hielen. Na een aantal ronden vielen Daimy Mulder en Ronald Vosselman even stil waardoor Jobbe en Gerald kort achter beide kwamen te zitten. Ze waren beduidend sneller dan Daimy en Ronald en moesten dus voorbij deze 2 achterblijvers zien te komen. Jobbe hoorde Geralds auto achter zich brullen waardoor hij een kleine inschattingsfout maakte en in aanraking kwam met achterblijver Daimy. Gerald kon hier van profiteren en kon beide coureurs ineens inhalen. Het was nu dus Gerald die op kop reed met Jobbe achter zich. Jobbe probeerde van alles om langs Gerald te komen maar dit mocht helaas niet baten. Gerald won de finale en bereikte zo de eerste plek, Jobbe werd tweede en Michiel Dantuma derde.
Daarna was het tijd voor de finale van de damesklasse. Vera Tabor had de meeste punten tijdens de verschillende manches verzameld en mocht daarom op de koppositie starten. Marieke Mulder mocht naast haar starten maar verliet door technische problemen al na een ronde de baan. Helaas raakte Vera Tabor buiten de baan waardoor Rosanne van den Brink van de derde positie doorschoof naar de eerste plek. Rosanne wist deze positie vast te houden en daardoor de finale te winnen. Daphne van Bussel behaalde de tweede plek en Mariska de Ruiter werd derde.
De laatste finale was voor de toerwagens. Dirk-Jan Gorter had tijdens de wedstrijden al laten zien dat zijn Audi erg snel was en mocht daarom ook op de koppositie starten. Ferry Kats mocht naast hem starten met zijn Toyota MR2. In één van de wedstrijden wist Ferry Dirk-Jan voor te blijven dus het zou nog wel eens spannend kunnen worden of hem dat weer zou lukken in de finale. Op het moment dat het startlicht op groen sprong was al duidelijk dat Ferry dit niet ging redden. De Audi vloog weg en had voor de eerste bocht al een grote voorsprong. Ferry probeerde Dirk-Jan nog wel bij te komen maar dit lukte niet meer. Het duurde maar even voordat Dirk-Jan de laatste deelnemer op een rondje zette en dat daarna ook bij de andere coureurs deed. Jeroen Bruinsma verliet door technische problemen de baan waardoor de vierde positie in handen van Peter Kooiker kwam. Dirk-Jan en Ferry waren niet meer in te halen voor de overige coureurs en finishten als eerste en tweede. De derde plaats was voor Daimy Mulder.
De prijsuitreiking na de finales was in de tent waar de winnaars een mooie bos bloemen en beker kregen en zich daarnaast een jaar lang maïscrosser van het jaar te mogen noemen. Daarna was er uiteraard tijd genoeg om onder het genot van een biertje na te praten over deze mooi dag. Jong Gelre Terwolde-Nijbroek kan terugkijken op een geslaagde dag en hoopt alle deelnemers volgend jaar weer te mogen verwelkomen bij de editie 2016 van de maiscross.

Klik hieronder voor meer foto's:

Foto's 2015