Maiscross 2017

Zaterdag 28 oktober

DWinderig (nee, de organisatie had geen bruine bonen gegeten) was het woord dat de maiscross van 2017 beschreef. Het weer was ons duidelijk niet goed gezind en liet van zich horen. Toch begon de dag droog en ook de wind was nog niet echt aanwezig.

Het rennerskwartier zou pas om 9.30 uur opengaan maar toen de organisatie om 8.30 uur het terrein op wilde rijden stond er al een deelnemer ongeduldig voor de dichte hekken te wachten “Ja ik was wakker dus ik dacht laat ik maar gaan..”. Nadat de rest van de deelnemers ook op het terrein aanwezig was kon er ingeschreven en gekeurd worden. Om 13.00 uur was het dan tijd om aan de eerste wedstrijd te beginnen.

De wedstrijden verliepen in een vlot tempo waardoor er 4 series gereden om de beste finaleplek te bemachtigen. De eerste 3 series konden nog onder droge omstandigheden worden verreden maar tijdens de 4e serie begon het dan toch te regenen. Door de regen kwam de ware aard van de gladde rivierklei omhoog, de baan begon direct gladder te worden. Dit zou nog wat spektakel kunnen opleveren in de finales.

De eerste finale was voor de standaard tot 1600cc. Johan van Toorn had zich als tweede geplaatst voor de finale maar nam al snel de leiding in de finale. Zijn voorsprong op de andere finalisten werd langzaam aan groter. Deze voorsprong gaf hij niet meer weg en werd daarmee winnaar van deze finale. De strijd om nummer 2 en 3 was groter maar ook Gerrit-Jan Willemsen gaf zijn tweede plek niet meer uit handen. Nick Jipping finishte als derde.

In de tweede finale gingen de heren van de standaard tot 2200 CC met elkaar de strijd aan. Jan Dekker had zich als eerst geplaatst voor de finale maar kon deze plek bij de start niet vasthouden. Het waren Peter Kooiker en Nick Johansson die zij aan zij de eerste bocht in doken. Nick Johansson kwam hier als eerste uit met Peter Kooiker op zijn hielen. Daarachter Jan Dekker die zijn derde plek moest verdedigen tegen Maarten Stoker die zich aandrong. Toch wist hij de derde plek vast te houden. Ook Peter Kooiker wist niet verder dan de tweede plek te komen waardoor Nick Johansson de finale won.

De derde finale was voor de toerwagens. Dit leek wel de klasse van de achterwielaandrijving met uitzondering van Gerald Nooteboom, die moedig de strijd aanging met zijn Seat Ibiza. Ferry Kats en Sander Berg waren in de series aan elkaar gewaagd wat dus een mooie finale zou beloven. Helaas ging de auto van Sander Berg al bij de start kapot waardoor het Ferry Kats was die direct de leiding nam. Mick Meijerink zette nog wel de achtervolging in maar kon hem niet meer bijhalen. Gerald Nooteboom finishte als derde.

De laatste finale was voor de dames. Ellen Efdé en Dagmar van Toorn gingen gelijk op richting de eerste bocht maar het was Dagmar van Toorn die daar als eerste uit kwam. Deze voorsprong zou ze ook niet meer weggegeven. Ellen Efdé lag op ramkoers voor een mooie tweede plek maar had zoveel modder op de bril dat ze in de laatste ronde in de greppel raakte en letterlijk een meter voor de finishlijn tot stilstand kwam. Weg tweede plek. Marjolein Nooteboom, die de hele finale derde reed klom daardoor één plekje en finishte op een mooie tweede plaats. Melany Claus werd derde.

Ondertussen was het flink gaan waaien en regenen waardoor het maar koud aanvoelde buiten. Gelukkig was het in de tent lekker warm en kon daar nagepraat worden onder het genot van een drankje. Ondanks het slechte weer kunnen we terug kijken op een mooie dag met mooie wedstrijden. Volgend jaar gaan we weer voor mooi weer en een nieuwe maiscross. Tot volgend jaar!

Klik hieronder voor meer foto's:

Foto's 2017