Maiscross 2018

Zaterdag 27 oktober

De zomer van 2018 was droog, erg droog. Wat heeft dat met de maiscross te maken zult u misschien denken? De grond was nog steeds erg droog. De regen die op de donderdag en vrijdag voor de maiscross viel was dan ook meer dan welkom. Het zorgde ervoor dat de baan er in perfecte staat bij lag en er een mooie crossdag op het programma stond.

Met een krappe 60 deelnemers zou het een mooie dag gaan worden. Dit jaar was er een nieuwe klasse toegevoegd. De driewielerklasse. Deze crossauto’s zijn achter de hoofdstijl doorgezaagd en hebben slechts 1 steunwiel als achterwielen. Het zag er wat vreemd uit maar was erg aantrekkelijk om naar te kijken. De manches verliepen goed en liepen goed door waardoor er op tijd met de finales begonnen kon worden.

DDe eerste finale van de dag was voor de standaard tot 1600cc. Serwin de Ruiter had gedurende de manches de meeste punten verzameld en had de beste startpositie. Helaas kon hij deze plaats in de finale niet vasthouden en viel terug naar een achtste plaats. Albert van Toorn, die als vierde uit de manches kwam, wist zich naar voren te knokken en ging er met de winst in deze klasse vandoor. Michael van Bessen, als tweede uit de manches, wist deze plek vast te houden en eindigde op een mooie tweede plek. Ruben Renssen eindigde als derde.

In de tweede finale gingen de jongens uit de standaard tot 2200cc de strijd met elkaar aan. Etienne Hermans had in de manches de meeste punten verzameld door al zijn manches te winnen. Marcel van Toorn volgde hem op de tweede plek. In de finale wist Etienne Hermans deze koppositie echter niet vast te houden en zakte terug naar een tweede plek. Marcel van Toorn nam de koppositie van hem over en gaf deze ook niet meer weg, hij ging er met de winst vandoor. Jan Dekker kwam als derde uit de manches en hield deze plek ook vast in de finale.

De derde finale was voor de toerwagens. Ook dit jaar was het weer een klasse van de achterwiel aangedreven auto’s. En weer ging Gerald Nooteboom de strijd met de MR2’s aan met zijn Seat Ibiza. Direct vanaf de start namen Ferry Kats en Jimmy Poelarends de leiding in de wedstrijd. Ferry Kats nam direct de koppositie en liet Jimmy Poelarends achter zich. Gerald Nooteboom zette de achtervolging in maar kon de aansluiting niet vinden en bleef in het zand van de 2 MR2’s rijden op de derde. René Moens kon met zijn MR2 ook niet volgen en moest Gerald Nooteboom voor laten gaan en bleef zijn rondjes maken op een mooie vierde plek. Louis de gunst eindigde met zijn Herbie op de vijfde plek.

In de vierde finale gingen de dames met elkaar de strijd aan. In de manches leek het er even op dat Dagmar van Toorn alle manches zou winnen maar Jessie Mulder pakte toch nog de winst in de derde manche. Toch had Dagmar van Toorn de beste papieren voor de finale en mocht de eerste startpositie kiezen. Ook in de finale nam Dagmar direct de leiding en gaf deze niet meer weg. Jessie Mulder pakte de tweede plek en wist deze ook vast te houden. Ellen Efdé, die vorig jaar een meter voor de finish strandde, wist dit jaar de derde plek te pakken.

De laatste finale was voor de driewielers. Aan het begin van de dag hadden we er nog 10, in de finale nog slechts 5. De derde manche was voor deze klasse een echte slijtageslag. In de derde manche gingen 3 auto’s gelijk over het dak waardoor er naast een code rood situatie ook een aantal uitvallers waren. In de finale gingen de vijf overgebleven coureurs de strijd met elkaar aan. Doordat er nog maar 5 deelnemers over waren was deze finale helaas niet zo spectaculair. Pieter Piek ging er met de eerste plek vandoor, Huubert de Vreede met de tweede plek en Martin van de Wiel met een mooie derde plek.

Na de laatste finale was het nog prima vertoeven in het zonnetje onder het genot van een drankje. Ook de kachel in de tent deed goed zijn werk waardoor het lang gezellig was. We kunnen weer terugkijken op een prachtige editie van de maiscross en gaan weer op voor editie 2019. Tot dan!

Klik hieronder voor meer foto's:

Foto's 2018